Προφιλ

Ονομάζομαι Ιωάννα Παπανάνου και είμαι Ειδική Παιδαγωγός.

Το 2008 αποφοίτησα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με βαθμό 9.21. Εκπαιδεύτηκα στην αντιμετώπιση αναγκών μαθητών με Αυτισμό (Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή), Νοητική Καθυστέρηση, Μαθησιακές Δυσκολίες και Αισθητηριακές Απώλειες (απώλειες όρασης, απώλειες ακοής).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έκανα Πρακτική Άσκηση σχολικές μονάδες Γενικής και Ειδικής αγωγής του Βόλου. Ταυτόχρονα συμμετείχα Εθελοντικά σε πρόγραμμα με στόχο την υποστήριξη οικογενειών και εφήβων με αυτισμό προσανατολισμένη στην κοινωνική ένταξη, με επιβλέπουσα την κα. Μαυροπούλου.

Μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών   LLP/ERASMUS του Ι.Κ.Υ., παρακολούθησα το 6ο εξάμηνο των προπτυχιακών σπουδών μου στο Örebro University της Σουηδίας. Στα πλαίσια φοίτησης συμμετείχα σε projects προσανατολισμένα σε θέματα Συγκριτικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής, Ένταξης και Διαχείρισης της Διαφορετικότητας και έκανα πρακτική άσκηση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές μονάδες γενικής και ειδικής αγωγής του Ορέμπρο.

Το 2010 συνέχισα τις σπουδές μου ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάσης στο University of Edinburgh της Σκωτίας, αποκτώντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ένταξη και στην Ειδική Αγωγή (MSc Inclusive and Special Education) με βαθμό 8.47. Στα πλαίσια φοίτησης εξοικειώθηκα με το τρέχων Ενταξιακό Μοντέλο, συμμετέχοντας σε εργασίες προσανατολισμένες σε θέματα Ένταξης, Συμβουλευτικής γονέων, παιδιών και εφήβων, Συνεργασίας και Επίλυσης Συγκρούσεων, καθώς και αντιμετώπισης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών.

Από το 2008 έχω εργαστεί ως ειδική παιδαγωγός σε σχολικές μονάδες γενικής και ειδικής αγωγής των Κυκλάδων, της Ικαρίας και της Αθήνας αναλαμβάνοντας την εκπόνηση και υλοποίηση Εξατομικευμένων Εκπαιδευτικών και Ενταξιακών Προγραμμάτων Στήριξης για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες, Αυτισμό, Νοητική Καθυστέρηση, και Υπερκινητικότητα/Διάσπαση Προσοχής.

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Παιδαγωγικής της Ένταξης και Κοινωνικής Κατασκευής της Αναπηρίας. Σε συνεργασία με τις κα. Βλάχου και κα. Διδασκάλου, αρθρογραφήσαμε το «Εννοιολογικές Προσεγγίσεις της Αναπηρίας και οι Επιπτώσεις τους στην Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία» που εκδόθηκε στο βιβλίο της κα. Ζώνιου-ΣιδέρηΑναπηρία και Εκπαιδευτική Πολιτική: Κριτική Προσέγγιση της Ειδικής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης’. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε το άρθρο. Οποιαδήποτε άλλη χρήση του εκτός από αυτή που μνημονεύεται, απαγορεύεται.

Σήμερα ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.